Trebent älg

Vi hade precis käkat, tänt brasan och skulle chilla när Janne ringer om en trebent älg som blivit sedd av en reklamutdelare som ringt polis. Detta var nära vår mark och jag visste precis vart det var. Övertalade Sara och följa med. Det lät som älgen var dålig och orkeslös och låg nära vägen och att detta eftersöket inte skulle vara komplicerat eller på långrandigt. Sara åker med till min glädje och vi är nu på plats 3 h efter  observationen. Hittar klart och tydligt ett spår men ingen älg nära. Laikan Aska börjar vinda med näsan och vi spårar en kort bit innan hon får vara lös. Ser på pejlen att hon gör en cirkel och går åt fel håll. Fan oxå den är piggare än vi trott eller så är vi här för sent och frisk älg stod i mellan? Upptaget kommer 300m bort. Först hett upptag sen tyst. Det rör sig långsamt. Jag hinner Tänker att detta kan ta lång tid, lovade ju Sara att vi skulle vara hemma snart. Tänker snabbt. Kollar pejl och vind. Rundar ett berg, ser älgspår, älg som halkat och tror nog hon har rätt djur. Ståndskall. Perfekt. Låter hund skälla i 20.min. Är det skadad eller halt bör den tröttna och stå still.

Sätter på mina kameror och börjar ansmyning. Ser hund och älgens ögon i det starka ljussket från mina lampor. Ser ett ben som är av eller rättare sagt helt borta. Rätt älg. Smyger närmare allt som hund skäller. Aska ser mig, skäller intensivare med uppehåll då hon tittar på mig och viftar på svansen. Tar stöd, släcker pannlampan, koncentrerar mig på älg och hund och tar skottet när älgen vänder upp och Aska är säker. Den faller i skottet, säkert sliten och svag älg.

image

Älgen har en gammal skada. Benet helt av och tom skadad höft ev lårben av. Nån som ev kört på utan att ringa eller dyl. Detta har den gått med länge. Mager fjoling. Ringer Sara som sitter med pejl nummer 2 så hon kan följa allt som händer och att ber henne släppa jämten på spåret så hon oxå får vara med lite.

image

Börjar ringa markägare men ingen lätt biff kl 24. Tar ut älgen, drar den 500 m till vägen i full svett och flåsande. Bygger ett släp av granruskor och hänger älgen upp älgen i ladan så länge.

image

Vi kom i säng kl 3. Tror inte Sara joinar nästa gång. Måste lära mig att man aldrig kan planera vad som händer i skogen. Väldigt härligt att hon var med dock.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s