Den skygga älgen.

Tänk er följande scenario. Påkörd älg nära trafikerade vägar. Skygg tar den sig bara till höjder prytt med vindfällor och enesly.

image

Älgen vill ha vinden i ryggen så det blir omöjligt att runda eller svårt. Allt du trampar på går av samt låter som ett pistolskott eller extra torra chips. Mörkt som natten och alla typ av blöthål eller myr brister med vatten till knäna. Tur att hunden att hunden va fräsch och på det som bara den. Jag själv började ta riktigt slut. Saknade Ted som ev skulle vart med som passkytt, saknade Sara när mörkret sakta bröt ner din energi och kraft men fick samtidigt energi av unghundens jobb. Försökte runda med bil förgäves. Älgen hade smällt in i bilen som höll 70, mkt päls på bilen och älgen hade voltat ner i diket och hade svårt att komma upp. Fick spåra ca 400 m innan jag släppte.

image

Ville önska att den sökt sig ifrån vägen och det hade den. Upptag efter 300 m sen frågetecken på pejlen. Normalt här ibland otroligt kuperad terräng. Sprang ikapp. Fast stånd 700 m. Tog mig dit sen började helvetet. Älgen blev troligt varse mig och mina lampor. Fruktansvärt svårt att komma nära. Kröp sista 30 m men då slog vinden om då älgen stod högts upp. Så höll det på länge. Katt o råtta i 3 h. Hunden ställde om var 100 m, uppträdde skadad. Grät en skvätt i bilen, svepte en julmust såg att laikan hade brutit efter 3 h och va på väg tillbaka mot olycksplatsen. Fick panik och blev rädd för hund och trafik. Körde snabbt som fan. Börjar kalla in henne. Då ser jag helt plötsligt älgen lunka med sänkt huvud och liksom trevande på gärdet. Hon hade inte alls brutit. Laikan bakom men instängd i en fårhagen med ström. Sköt älgen med 3 skott, hjälpte laikan ut sen fick hon gå loss på älgen. Det syntes att dom hade krigat länge. En otrolig lättnad och en trötthet jag inte kännt sen vasaloppet. Tog ut de andra hundarna som fick spåra upp den. Prägla prägla prägla. Lite morr från laikan men d gick bra. Jobbigt att vara Linus ibland men envishet är ibland ett måste vid eftersök.

image

image

Annonser

3 responses

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s